Sunday, February 10, 2008

Parodie na volbu

Tak nám to konečně všichni ti naši zákonodárci ukazáli. Ti, kterým jsme svěřili do rukou budoucnost nejenom našeho státu, ale s tím spojenou i budoucnost naší. Myslím si že jen málo kdo si nechal ujít páteční divadelní představení. Mělo okolo 281 protagonistů a dvě hlavní postavy. A co že se tedy v pátek ve Španělském sále pražského hradu hrálo ? No kdyby to nebylo stále médii opakováno, asi málokdo by poznal že se jedná o volbu prezidenta České republiky. Chvílemi jsem si spíš myslel že sleduji nějaký dokumentární film z prostředí školky. Ano kluci se tam hádali a hádali, ale po pár hodinách si každý musel uvědomit že se o školku nejedná, protože ve školce vždycky přijde nějaká paní učitelka a kluky rozsoudí. Bohužel naši poslanci a senátoři nemají žádnou hodnou paní učitelku která by jim pomohla s jejich pří. A tak se taky můžeme dočkat toho, že se ti Naši kluci, kteří mají hájit naše zájmy budou hádat několik týdnů.....

Teď trochu vážně. Myslel jsem si, že po parlamentních volbách 2007 si už větší ostudu v EU neuděláme, ale člověk míní, život mění, a tak to ti naši zákonodárci znovu dokázali. Všem kdo sledovali volbu prezidenta jistě nemusím nic podrobně popisovat, osmihodinová "hádka" o to jestli tajně, nebo veřejně měla jistě své kouzlo, ale jenom první půl hodiny. Potom to už i otrlého diváka politických debat muselo přestat bavit, ne však poslance a senátory, kteří si hráli na kočku a na myš dalších několik hodin. Abych pravdu řekl nakonec jsem byl překvapen, že se volba nakonec alespoň svým prvním kolem uskutečnila. Jenom po těch všech hlasováních, která proběhla začínám pochybovat, že ČR má nějakou ústavu. Trochu mě to připadalo, jako kdyby si tu ústavu museli zákonodárci nejdříve upravit k obrazu svému. Prezident nakonec ani v sobotním pokračování zvolen nebyl. Abych pravdu řekl nejsem nijak výrazně překvapen.

Celkově se tato volba hlavy státu podobá spíše ukázce toho jak by politika vypadat neměla. Trvale se z kuloárů dozvídáme, že tomu bylo vyhrožováno a jinému bylo nabídnuto "něco za něco" a tak podobně. Opravdu si nemyslím, že to je dobrý obrázek české politiky. Volba prezidenta by měla být volbou člověka, který bude důstojně reprezentovat naši zemi. Ale u nás se za volbou skrývají zájmy a vzájemné souboje dvou nejsilnějších politických stran a to jistě není dobré a také to je hlavní důvod zbytečného protahování volby.

Jsem opravdu zvědavý na příští pátek, kdy se má konat druhá volba, ale hlavně jsem zvědavý na to jestli se politici z prvního kola poučili a dokáží se tentokrát chovat důstojněji. Myslím se, že by si to země zasloužila, aby se tatíček Masaryk nemusel obracet v hrobě.

No comments: